Incendii, poliţişti, huligani - acestea sunt cuvintele cel mai des întâlnite în presa europeană, pentru a descrie protestele din Londra şi restul Marii Britanii, unde timp de patru zile, tineri proveniţi în special din familii de imigranţi au devastat mai multe cartiere.
"Regatul dezunit!", exclamă Libération, după protestele din Londra şi alte mari oraşe ale Marii Britanii. "Londra fierbe", scrie The Times, "Revolta se mută în Nord", titrează Corriere della Sera.
Pentru Le Temps, cotidian elveţian francofon, "cei care sunt pe stradă sunt în primul rând pentru a jefui".
"Mobilizare politică împotriva răzmeriţelor", constată Le Figaro. "Cameron la proba focului", întăreşte La Tribune.
"De ce este Anglia jenată?", ne spune Le Parisien/Aujourd’hui en France, al cărui trimis special la Londra a stat de vorbă cu un protestatar. Îl cheamă Yemoko, are 29 de ani şi provine dintr-o familie originară din Republica Democratică Congo. "Trebuie să ne revoltăm", afirmă tânărul de origine congoleză, "pentru că taxele sunt prea mari şi nu avem de lucru (…). I-am luat la ochi numai pe bogaţi şi nu facem decât să ne luăm banii care ni se cuvin". Burse vs. proteste
Atunci, se întreabă La Croix, "cum să nu facem o paralelă cu ceea ce se întâmplă pe pieţele bursiere? Între City (cartierul financiar din Londra) şi Tottenham sau Brixton sunt oare ani-lumină? Totul poate fi o coincidenţă… Poate…". "Aceste răzmeriţe care devastează cartierele defavorizate din Londra ar putea avea loc în oricare altă capitală", recunoaşte Le Figaro.
"Periferiile sărace ale marilor oraşe sunt dintotdeauna terenul fertil pentru explozia socială şi asta mai ales în timp de criză, cu tăieri bugetare şi şomaj ridicat. Aceste mişcări nu sunt deci o surpriză. Dar ceea ce s-a întâmplat la Tottenham, rapiditatea adunării şi extinderea în toată ţara arată până la ce p