Angajatorii iberici vor în continuare forţă de muncă de la noi în agricultură şi în construcţii, în ciuda anunţului că vom fi primiţi doar cu permise. Sursa: REUTERS
Situaţia românilor ce intenţionează să lucreze în viitorul apropiat pe teritoriul Spaniei rămâne incertă. Deşi Sebastian Lăzăroiu, ministrul muncii, a avut o întâlnire, la sfârşitul lunii trecute, cu omologul său spaniol, informaţiile despre reintroducerea restricţiilor privind cetăţenii români ce doresc să se angajeze în Peninsula Iberică rămân neclare.
Între timp, firmele româneşti care plasează forţă de muncă în Spania spun că au în continuare solicitări pentru muncitori în agricultură şi construcţii.
Noile măsuri aduc confuzie
Reprezentanţii firmelor româneşti care plasează forţă de muncă în această ţară au fost convocaţi ieri la sediul Ministerului Muncii de ministrul Sebastian Lăzăroiu pentru a vedea dacă măsurile anunţate de spanioli au început să îi afecteze. "Persistă confuzia legată de modul în care vor fi aplicate noile măsuri. Din cauza incertitudinii, oamenii probabil vor apela mai mult la firmele de intermediere. Va fi de datoria angajatorilor din Spania să solicite carnetele de muncă", a declarat ministrul.
"Angajatorii se vor îndrepta către chinezi şi bulgari"
În România există aproximativ 1.730 de agenţi care fac intermedierea între angajatorii spanioli şi persoane interesate de un job în Peninsula Iberică. "Dacă se vor impune din nou măsuri restrictive pentru muncitorii români, angajatorii spanioli se vor îndrepta spre forţă de muncă din Bulgaria sau China deoarece pentru aceste state nu este în discuţie introducerea carnetelor de muncă. Eu aproximez că pentru eliberarea unui carnet de muncă va fi nevoie de aproximativ 3 luni", a spus Enescu Niculina, reprezentant al unei firme de intermediere.
Angajatorii