Lumea financiara este dominata in aceste zile de incertitudini si nervozitate, iar retrogradarea ratingului SUA pare sa fie picatura care a umplut paharul crizei mondiale ce a inceput in 2007. Romania este, insa, mai bine vazuta astazi decat in septembrie 2008, la falimentul Lehman Brothers, dar bancherii recomanda atentie maxima.
"Bancherii ce spun?! «Aveti bani si nu aveti ce face cu ei». Cand dadeati credite cu buletinul...", a spus, razand, presedintele Traian Basescu, la intalnirea de de gradul III pe tema evolutiilor economice internationale. Iata cum vad bancherii situatia din prezent.
Criza este un fenomen continuu! A inceput in 2007, a avut o „explozie” in septembrie 2008 cand faimoasa banca de investitii Lehman Brothers a dat faliement, dupa care s-a intins in toata lumea. Iar Europa a simtit din plin aceasta criza, sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Retrogradarea ratingului SUA s-a suprapus cu o perioada in care bursele din intreaga lume au picat la fel de rau ca in zilele falimentului Lehman Brothers. Jucatorii de pe pietele financiare isi pun acum intrebarea: Este mai rau acum? Sau nu?
„Au fost mai multe valuri ale crizei ce a inceput in 2007. Si acesta este un val, dar mai mic. Acesta este mai mult un val emotional pentru ca toata lumea este nervoasa. Lumea intreaga este dominata de incertitudini”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Adrian Vasilescu.
Criza datoriilor statelor a izbucnit in 2011, atunci cand statisticile Greciei s-au dovedit a fi gresite, iar guvernul elen s-a aflat in pragul falimentului. Insa, datoria statelor isi are radacini si in criza creditelor ipotecare din 2008 din SUA, criza care a facut ca marile banci de pe Wall Street si din Europa sa se clatine, astfel ca bancile centrale le-au acordate sute de miliarde de euro pentru a se redresa.
„S-a