Oleg Frunză, singurul supraviețuitor al mișcării de rezistență din 1940, de la Orhei, s-a zbătut pentru unitatea românilor şi pentru asta a fost condamnat la zece ani de muncă silnică. Ieri, bătrânul a împlinit 88 de ani. Conducerea Consiliului Judeţean i-a oferit cu această ocazie o diplomă de excelenţă.
Puţini ştiu că basarabeanul Oleg Frunză, singurul supravieţuitor al mişcării de rezistenţă de la Orhei, din anul 1940, îşi duce bătrâneţile în municipiul Bacău.
Elev la Liceul „Vasile Lupu“ din localitatea natală, Oleg Frunză a fost atunci printre puţinii tineri din gruparea Majadahonda care au avut curajul ca în ajunul Crăciunului să lipească afişe anticomuniste pe geamurile şcolii şi să arboreze drapelul românesc pe trei clădiri importante.
„Noi credeam că aşa vom reuşi să facem o Românie unitară. Ne doream să fim liberi şi la vârsta aceea nu ţineam cont de consecinţe“, îşi aminteşte Oleg. Dar urmările nu au întârziat să apară. Autorităţie sovietice au început imediat o anchetă, iar o lună mai târziu era deja arestat împreună cu alţi membri ai organizaţiei. Glonţul i-a trecut atunci pe la ureche. Nouă tineri care erau majori au fost împuşcaţi în urma procesului, iar el a scăpat de moarte doar pentru că era minor.
A fost condamnat în schimb la zece ani de muncă silnică într-un lagăr din Siberia şi asta pentru că a iubit România. Bătrânul a rememorat clipele de groază trăite în acele vremuri.
S-a stabilit în Bacău
„Acolo am dus o viaţă grea. Nu ne băteau, dar era bătaie de joc. Mâncarea nu ne ajungea şi mâncam loboda care creştea pe lângă clădiri. Am avut inspiraţia să spun că sunt român, deşi nu era adevărat, dar acest lucru m-a ajutat. Apoi am învăţat limba rusă, cu ajutorul unei cărţi, şi iarăşi am reuşit să scap cu viaţă“, povesteşte Frunză. În 1955 a ajuns în România şi s-a stabilit la Suceava, unde a lucrat ani de zile la com