Aprecierea excesiva a francului elvetian in comparatie cu leul da batai de cap bancilor si clientilor acestora. Astfel, institutiile financiare au fost nevoite sa ia anumite masuri pentru ca aceasta evolutie sa afecteze cat mai putin ratele platite lunar de romani.
Francul elvetian (CHF) a atins miercuri un nou maxim istoric, referinta publicata de BNR, de 4,0865 unitati, fiind cu 6,44 bani peste cursul de schimb valabil marti. Leul s-a depreciat in acest an cu 19,4% fata de moneda elvetiana, de la 3,4211 lei/franc la finalul lunii decembrie 2010.
Fata de inceputul anului 2010, moneda nationala inregistreaza o pierdere de 43,8%. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea in raport cu acea referinta se ridica la circa 85%.
Cele mai multe dintre banci evalueaza individual situatia fiecarui client pentru a gasi solutia potrivita acestuia, in timp ce OTP Bank are o oferta care poate fi adresata tuturor clientilor cu credite in franci elvetieni.
“Millennium Bank propune solutii clientilor care au dificultati in a-si rambursa creditele, in masura in care sunt indeplinite anumite conditii. Fiecare caz este analizat individual pentru identificarea celor mai bune variante prin care banca poate veni in sprijinul clientului”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii institutiei.
De exemplu, Millennium Bank poate decide sa extinda perioada de rambursare pentru creditele de nevoi personale negarantate pana la 10 ani sau chiar pana la 20 de ani, daca imprumutul poate fi garantat cu o ipoteca. In anumite cazuri, se poate acorda o perioada de gratie de maximum 12 luni, in care clientul achita doar dobanda si eventualele comisioane; dupa aceasta perioada, creditul este reesalonat in rate lunare egale pe perioada de