Creditul in franci elvetieni, produsul de „succes” de pe piata bancara din 2007-2008, le da acum bancherilor serioase batai de cap, dupa ce, rand pe rand, clienti incep sa fie sufocati de aprecierea semnificativa a francului, cotat acum cu peste 4 lei fata de 2 lei in urma cu trei ani. Ungurii de la OTP, cei care au adus creditul in CHF in Romania, propun si solutii: reducerea dobanzii si amanarea platii principalului.
Francul elvetian, moneda in care se acordau acum cativa ani cele mai mari credite ipotecare, a devenit cosmarul clientilor care platesc acum o rata la credit aproape dubla fata de cea din 2007-2008. Circa 50.000 de romani cu credite in CHF urmaresc cursul de schimb si se intreaba ce vor face cand rata va ajunge de nesuportat.
Francul era cotat cu 2 lei la inceputul lui 2008, iar bancherii declarau atunci ca „nu exista indicii alarmante” privind posibilitatea unei deprecieri substantiale a leului fata de francul elvetian. Indiciile nu au existat ori nu au fost suficient de vizibile pentru bancherii care faceau profituri de sute de milioane de euro. Cert este, insa, ca francul a ajuns sa fie cotat astazi cu 4,08 lei, dublu fata de acum trei ani.
OTP Bank Romania, prima banca ce a adus pe piata locala creditele ipotecare in franci elvetieni, a redus dobanda la aceste imprumuturi cu un punct procentual si a suspendat temporar rambursarea capitalului, in incercarea de a-si ajuta clientii care nu mai pot suporta aprecierea semnificativa a francului.
Totusi, ungurii de la OTP nu propun inghetarea cursului, desi in Ungaria s-a ajuns la o astfel de masura. „Putem sa o facem, dar nu credem ca este util sa inghetam cursul la 4 lei pentru un franc. Din moment ce clientii nu ne cer asta, nu cred ca isi doresc o inghetare”, sustine Gabriel Cretu, director de vanzari si retea in cadrul OTP Bank Romania. Intrebat daca ar fi utila o inghet