Andrei Pleşu a ales să-i răspundă, indirect, lui Traian Băsescu printr-un editorial publicat în "Dilema Veche" în care nu-l nominalizează pe şeful statului.
Comentariul lui Pleşu, intitulat "O parabolă profană", are ca subiect conflictul dintre un om obişnuit şi un "dregător" . Chiar dacă personajele editoralului nu au nume, explicaţiile autorului privind punctul de pornire al conflictului sunt "transparente".
Andrei Pleşu scrie că omul "îl susţinuse cândva" pe demnitar şi nu l-ar fi criticat "dacă nu s-ar fi simţit zgândărit de tot soiul de pozne ale dregătorului, care mai de care mai nărăvaşe, mai răstite, mai pe alături cu drumul".
Cel care a lansat criticile s-a gândit că "unui bărbat adevărat îi eşti mai de folos arătându-i greşelile . decît cădelninţându-l bleg, de dimineaţă până seara".
Andrei Pleşu explică şi în ce a constat gâlceava, făcând trimitere la criticile pe care i le-a adus, recent, preşedintelui Traian Băsescu. "Că, de pildă, nu ştie destulă istorie, că vorbeşte cam buruienos, că se sabotează singur înstrăinându-şi de-a valma şi prieteni, şi duşmani, că nu e destul de respectuos cu propria sa dregătorie şi că nu prea citeşte".
Ameninţările "dregătorului"
În replică, "dregătorul" a ales soluţia "ba pe-a mă-tii". Soluţia este descrisă pe larg, în mod plastic, în editorial. "Te legi de izmenele mele? Mă leg şi eu de ciorapii tăi! Faci băşcălie de nasul meu ? O să fac şi eu băşcălie de ochii tăi! Mă vorbeşti de rău? Las că scot eu din sertar nişte rele despre dumneata de-o să-ţi sune apa în cap!".
Cel care a lansat criticile trage şi concluziile: în primul rând, a avut dreptate să se îndoiască de calitatea umană a "agresatului".A doua concluzie este formulată în cheie ironică. "Trebuie să se teamă. A băgat-o pe mânecă! O s-o păţească!".
Fostul consilier prezid