Bloggerul culinar Adi Hădean a reuşit să gătească 800 de porţii de mâncare pentru copiii dintr-o grădiniţă folosind mai puţin de o jumătate de litru de ulei, anunţă Agerpres.
De asemenea, el a reuşit să se încadreze în şapte lei, care este suma pe care o familie o plăteşte pentru hrana zilnică a unui copil care merge la grădiniţă, pentru a găti zece porţii de ciorbă de legume, sau, cu alţi şapte lei, 45 de ştrudele.
Mâncare gustoasă, fără coloranţi şi conservanţi
Experimentul face parte dintr-un program demarat de Primăria Cluj-Napoca, la iniţiativa profesorului Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţie de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, care militează pentru înlocuirea alimentelor nesănătoase cu mâncăruri la fel de gustoase, dar care nu conţin coloranţi, conservaţi şi alte substanţe nocive.
Înlocuirea crenvurştilor din meniul pentru copii
”Proiectul a fost demarat în luna noiembrie, când a avut loc un control al specialiştilor în grădiniţele clujene. La una sau două grădiniţe se foloseau în meniu crenvurştii şi mai erau câteva nereguli la raportul de dulciuri rafinate. În sfârşit, acum situl este aproape gata, acolo se pot găsi toate reţetele culinare, iar părinţii care nu ştiu ce să gătească, pot găsi meniuri adecvate. Acţiunea noastră este foarte bine conturată şi reprezintă o premieră în România şi în ţările din jurul nostru", a declarat medicul clujean miercuri, într-o conferinţă de presă.
Între 1.400 şi 1.800 de calorii
Medicul a explicat că aportul caloric al meselor pe care le consumă un copil de grădiniţă trebuie să fie între 1.400 şi 1.800 de calorii, dar aceste cifre sunt valabile doar dacă micuţii fac mişcare. Prin cele trei mese care li se oferă copiilor la grădiniţă se urmăreşte asigurarea unui aport caloric care să reprezinte 40 la sută din necesarul micuţului.
Viaţa la grădi
Adi Hădean, cel car