Considerat o monedă de refugiu pe timp de criză, francul elveţian a trecut marţi pragul de 4 lei la cursul Băncii Naţionale a României, o veste neplăcută pentru românii cu credite în această monedă. Potrivit Capital, în fiecare lună, 250 de români înregistrează restanţe la creditele contractate în moneda elveţiană. La sfârşitul lunii iunie, valoarea totală a acestor restanţe însuma peste un miliard de lei sau 324 de milioane de franci, de trei ori mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Numărul restanţierilor persoane fizice a crescut constant din luna ianuarie, cu toate că aprecierea masivă a francului pe pieţele internaţionale s-a declanşat abia în iulie.
Cum încearcă băncile să oprească restanţele?
Până acum, o singură bancă din România a decis să aplice măsuri în beneficiul persoanelor fizice cu credite în monedă elveţiană, considerând aprecierea acesteia faţă de leu. Clienţii OTP Bank România pot beneficia aşadar de reducerea ratei dobânzii cu un punct procentual, pe o perioadă de şase luni, aplicabilă din momentul în care clientul o solicită băncii.
O altă măsură ar fi suspendarea temporară a rambursării capitalului, pe o perioadă de doi ani. În acest interval, clienţii plătesc doar contravaloarea dobânzii lunare. Efectele acestor soluţii vor consta într-o reducere de 25-30% a plăţilor, susţin oficiali ai companiei.
Aprecierea francului, o ameninţare pentru economia elveţiană
În acest timp, Banca Centrală Elveţiană SNB se străduieşte să limiteze aprecierea francului, considerând că moneda este puternic supraevaluată. Mai mult, aprecierea ei reprezintă „o ameninţare pentru economia ţării”, a apreciat Jean-Pierre Danthine, oficial SNB, într-un interviu acordat publicaţiei Le Temps.
În decurs de o săptămână, francul s-a apreciat cu 6% în faţa euro şi cu 1% în raport cu dolarul american. Săptămâna ac