Un CV reprezinta primul instrument de promovare personala pe care un candidat il are la dispozitie atunci cand isi cauta un job. In contextul in care recrutarea presupune uneori vizualizarea a sute de CV-uri, este esential ca acest document sa fie remarcat de catre angajator. Citeste mai jos care sunt cele mai intalnite clisee si cum iti afecteaza ele sansele de a te angaja.
"Capcana este folosirea de catre candidati a unui limbaj de lemn, care desi 'suna bine' de fapt nu transmite nimic. La o prima selectie din memoria ultimelor luni, cel mai des am intalnit ca motivatie dorinta de a gasi 'o companie in care sa imi pot dezvolta abilitatile in continuare'. Evident ca toti ne dorim acest lucru", a spus Oana Datki, country manager al firmei Consulteam Romania, specializata in recrutarea de manageri si specialisti.
De aceeasi parere este si Viorel Ghete, managing partner BPI group. El a observat ca multe dintre CV-uri au in principal doua defecte: contin multe greseli (de ortografie, punctuatie si redactare) si sunt alcatuite in mod superficial, contin elemente irelevante sau incomplete.
"Greselile sunt inacceptabile pentru candidatii cu studii superioare. Dar le intalnim frecvent si le consideram dovezi de superficialitate. Cliseele in exprimare provin din conformismul candidatilor. Le intalnim in special in doua secvente din CV, la rubrica 'Obiective personale' si la cea de 'Abilitati/Calitati. Un CVneingrijit poate descalifica un candidat", a spus Ghete.
Cliseele iti reduc sansa de a fi remarcat printre zeci sau sute de candidati, in contextul in care vizualizarea CV-ului este o prima forma de selectie. Prin urmare, atunci cand completezi rubricile de Obiective si Abilitati incearca sa eviti exprimari de tipul "dezvoltare intr-o companie orientata spre performanta", "descurcaret", "team-player/team-worker", "independent"