In doar 72 de ore de la conferinta grupului celor mai dezvoltate sapte tari, Federal Reserve a promis sa mentina ratele dobanzii aproape de zero pana la mijlocul anului 2013, Banca Centrala Europeana a intervenit in piata obligatiunilor, iar Banca Angliei a sugerat ca este pregatita sa ofere mai mult sprijin financiar, daca va fi nevoie.
In acelasi timp, banca centrala a Japoniei si-a manifestat grijile cu privire la aprecierea yenului, iar Banca Nationala a Elvetiei incearca, la randul sau, sa contracareze efectele cresterii spectaculoase a francului elvetian, demonstrand graba sefilor bancilor centrale de a face orice pentru a-si salva economiile, pe fondul amenintarii unei noi recesiuni, relateaza Bloomberg.
Joi, Banca Nationala a Coreei a mentinut neschimbata rata dobanzii de politica monetara, iar guvernul a tinut o sedinta pentru discutarea scaderilor bursiere din zilele precedente. De altfel, si joi, indicle MSCI Asia Pacific a scazut cu 1,1 la suta.
Intr-o declaratie comuna, ministrii de Finante si bancherii centrali din tarile ce fac parte din G7, care include Statele Unite, Marea Britanie si Germania, au spus ca "vor lua toate masurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiara si cresterea economica, in spiritul unei cooperari apropiate si a increderii".
Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana a inceput sa cumpere obligatiuni, dupa o pauza de 18 saptamani, concentrandu-se pe cele emise de Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a declarat ca problemele economiei britanice se intensifica "in fiecare zi", iar oficialii vor majora pachetele de stimuli financiari, daca va fi pusa in pericol cresterea economica.
La randul sau, guvernatorul Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, a declarat ca ratele de schimb valutar vol