Modificările aduse Legii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care vor intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, au pus pe picior de război autorităţile din judeţul Tulcea.
Legea 136/2011, care modifică Legea ARBDD, a schimbat sistemul de taxare a autorizării activităţilor economice din Delta Dunării. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 127/2010, care a modificat articolul 11 din vechea lege a ARBDD, autorizarea activităţilor economice din Deltă se realiza de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea.
În baza acestui act normativ, CJ Tulcea a instituit 11 taxe de autorizare pentru activităţile economice desfăşurate pe teritoriul rezervaţiei. Jumătate din cuantumul acestor taxe ar fi trebuit să fie virate, în luna ulterioară încasării, în contul primăriilor din Deltă pe raza cărora se desfăşoară activităţile economice taxate. "Nici un leu din taxele încasate de administraţia judeţeană pentru activităţile autorizate pe raza comunei noastre nu a fost virat anul acesta în bugetul comunei", a declarat Valeriu Sidorencu, primarul comunei Sf. Gheorghe.
Sprijin financiar pentru primării
Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, spune că "din septembrie, când noua lege va intra în vigoare, autorizarea activităţilor economice din Deltă va fi făcută de primăriile locale, iar taxele de autorizare vor fi încasate integral de acestea. Noua prevedere din Legea ARBDD privind aceste taxe are ca scop întărirea capacităţii financiare a comunităţilor locale, care nu ar trebui să mai depindă de alte autorităţi, cum s-a întâmplat până acum".
Nicolae Chichi, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, responsabil cu chestiunile bugetare, spune că "CJ Tulcea nu a fost eliminat din activitatea de autorizare a activităţilor economice din Deltă pentru că, în noua lege, se vorbeşte de atributul autorităţilor locale să autorizeze activităţile economice pe teritor