Apple "cântăreşte astăzi" circa 350 de miliarde de dolari. Crack-ul bursier din 2008, criza mondială, pe toate acestea Apple nu le-a trăit. Ba dimpotrivă, firma valorează în prezent de cinci ori mai mult decât acum cinci ani. Intrată la bursă în 1980, contra 22 de dolari, acţiunea Apple valorează acum circa 370 ceea ce face din Apple cea mai scumpă companie din lume
Soarta lui Apple se aseamănă cu o poveste de copii, pentru oameni de afaceri însă. Firma care a inventat şi pus pe piaţă primul calculator Mac în 1984, era în urmă cu 15 ani în faliment. Pierderile acumulate depăşeau două miliarde de dolari şi numeroşi analişti speculau deja cine va răscumpăra firma cu mărul muşcat. În prezent, grupul lui Steve Jobs i-a luat locul pe prima treaptă a podiumului mondial unui alt gigant american, dar al petrolului, ExxonMobil.
Ca o comparaţie, prima firmă franceză în termeni de capitalizare bursieră este grupul petrolier Total, care "valorează" doar 78 de miliarde de euro. Dacă ar fi un stat, Apple ar fi a 26-a ţară cea mai bogată din lume, dintr-un total de 181, umăr la umăr cu Austria, Argentina sau Africa de Sud. Capitalul firmei e deţinut, spre fericirea lor, de angajaţii şi patronii firmei, dar şi de fonduri de investiţii precum cel al miliardarului de origine maghiară George Soros.
Cu un beneficiu net de peste şapte miliarde de euro doar în ultimul trimestru al acestui an, Steve Jobs şi subordonaţii săi ar putea salva Grecia de la faliment fără probleme. Faţă de anul trecut în aceaşi perioadă, beneficiul e în creştere cu 125%. O altă minune a firmei este numărul său de angajaţi, doar în jur de 50 de mii. Concurentul Nokia are 133 de mii, adică de două ori şi jumătate mai multi şi tot nu reuşeşte să rivalizeze cu firma din Cupertino.
Apple nu are uzine, toate produsele sunt realizate de sub-contractanţi, mulţi aflaţi în Asia. Angajatii de a