Valoarea depozitelor bancare constituite de vecinii noştri a crescut semnificativ. Încrederea bulgarilor în sistemul bancar este de trei ori mai mare decât în restul Uniunii Europene, depozitele însemnând peste 90% din economiile populaţiei.
Sentimentul de încredere în sistemul bancar a avut mult de suferit în ultimii ani, după ce am fost martori la prăbuşirea multor bănci cu renume mondial. Totuşi, în Bulgaria, curentul este altul decât cel general. Economiile din bănci ale bulgarilor continuă să crească de la începutul crizei financiare încoace şi estimările arată că trendul va continua.
Astfel, datele publicate recent de Banca Naţională a Bulgariei arată că, la finele lunii iunie 2011, populaţia avea în bănci economii mai mari cu 11,2% faţă de jumătatea anului trecut. Depozitele populaţiei au totalizat 28,4 miliarde de leva (14,4 miliarde de euro) la 31 iunie, în creştere cu 1,8% faţă de martie 2011, când în bănci erau depozite de 27,9 miliarde de leva (14,2 miliarde de euro). Avansul mare este tocmai faţă de anul precedent, când în bănci erau 25,5 miliarde de leva, adică 13 miliarde de euro, sub formă de depozite ale populaţiei.
Interesant este că au crescut foarte mult depozitele cu valori mari, de peste un miliard de leva (510 milioane de euro). Numărul bulgarilor care au deschis astfel de depozite s-a majorat de la 426 la mijlocul anului trecut la 492 la finele lunii iunie 2011. Valoarea totală a economiilor lor a crescut uluitor, cu 25%, în acest interval, de la 965 de milioane de leva (492 de milioane de euro) la 1,2 miliarde de leva (612 milioane de euro).
Cultura financiară a balcanicilor
Datele Băncii Naţionale a Bulgariei vin să confirme trendul observat recent de mai mulţi analişti ai pieţei: pe timp de criză, cei cu depozite mari tind să-şi crească şi mai mult depunerile, iar oamenii cu economii mici şi le subţiază,