Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis joi sa atentioneze operatorii de comunicatii care difuzeaza programe TV sa respecte legea audiovizualului in privinta postului de televiziune GSP TV, care a intrat in luna iulie pe lista posturilor care trebuie incluse, in ordinea audientelor, de distribuitorii de programe in grilele lor. GSP TV - transmis, in prezent, prin Romtelecom, UPC si alti operatori, - a fost scos din grila RCS&RDS la sfarsitul contractului dintre acest operator si Antena TV Group.
1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta.
Art. 82 din Legea 504/2002Primul punct pe ordinea de zi a sedintei CNA de joi a fost: "discutii privind situatia postului GSP TV". Doi avocati ai RCS&RDS au fost prezenti in sala, insa dezbaterile s-au incheiat repede, dupa ce presedintele CNA, Rasvan Popescu a propus transmiterea unei atentionari catre operatorii de comunicatii care difuzeaza posturile TV pentru respectarea articolul 82 din legea audiovizualului(Legea 504/2002), articol care defineste principiul "must carry".
"In legatura cu primul punct nu cred ca sunt multe de spu