Tot ce se întâmplă acum cu pieţele mondiale pare familiar: bursele cad, economiile încetinesc, politicienii se chinuiesc să găsească soluţii, dar nu reuşesc să se înţeleagă. Multă lume crede că asistăm la o reeditare a crizei financiare din 2008, scrie New York Times.
Mulţi analişti spun că riscurile sunt mai mici astăzi, pentru că sistemul financiar este mai sănătos şi are mai puţine probleme ascunse.
Pe de altă parte, alţii spun că nu este exclus un picaj, dacă politicienii din SUA şi din Europa nu calmează investitorii, prin atacarea ameninţărilor financiare fundamentale.
Ca şi acum trei ani, problema principală sunt datoriile prea mari. De data aceasta, e vorba de datorii guvernamentale, nu de cele ale consumatorilor.
CITEŞTE ŞI: Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Guvernul va trebui să taie în continuare din cheltuielile bugetare
"Deocamdată nu este la fel de rău ca în 2008, dar ar putea să se înrăutăţească, pentru că grijile privind datoria suverană au o anvergură mult mai globală decât riscul ipotecilor subprime din 2008", consideră profesorul Darrell Duffie, de la Universitatea Stanford. Asemănarea cea mai îngrijorătoare a crizei actuale cu cea din 2008 este însă lipsa de încredere.
În timp ce multă lume stă cu ochii pe volatilitatea burselor, care au urcat şi au scăzut ameţitor în ultimele zile, mulţi finanţişti şi oficiali guvernamentali au o altă grijă: semnele de stres pe care le dau pieţele de credit din Europa, esenţiale pentru finanţarea operaţiunilor bancare şi a companiilor de acolo.
Spre deosebire de 2008, când colapsul băncilor americane a îngrozit lumea, acum se întâmplă în sens invers: expunerea băncilor europene pe datorii suverane macină nervii în SUA.
Instituţiile financiare din Europa au investiţii imense în bonduri guvernamentale din Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia şi Spania, iar