Ilie Carabulea, Dan Adamescu şi Constantin Toma sunt doar 3 dintre cei 13 asociaţi ai firmei PAID SA, desemnată să emită poliţe obligatorii pentru locuinţe. Zecile de mii de români de la care asigurători PAID încaseasă anual poliţe obligatorii, dar cărora nu le vor plăti despăgubiri, pot câştiga daune de la statul român.
Legea asigurării obligatorii a locuinţelor, concepută pentru a-i ajuta pe românii loviţi de calamităţi, se transformă într-o mare afacere pentru firmele care s-au implicat în încheierea poliţelor. Asigurătorii au fost sprijiniţi de Angela Toncescu (58 de ani), preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), instituţie care ar trebui să se asigure că aceste companii respectă regulile jocului.
Ordinul şi seria de excepţii
După îndelungi discuţii cu mai-marii Ministerului Administraţiei şi Internelor, asigurătorilor le-au trebuit trei ani pentru a se hotărî ce firme şi în ce mod vor încheia poliţele. Angela Toncescu a avut însă „pâinea şi cuţitul". Ea stabilit regulile în baza cărora 13 societăţi de asigurare au devenit acţionari în PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), firma special creată pentru a încasa banii de la aproape 8,4 milioane de proprietari din România. Urmarea: unele dintre cele mai importante companii care ar trebui să administreze cei 147 de milioane de euro strânşi anual din asigurarea obligatorie a locuinţelor sunt patronate de oameni de afaceri influenţi precum Ilie Carabulea (63 de ani) şi Dan Adamescu (62 de ani) sau de apropiaţi ori foşti parteneri de afaceri ai Angelei Toncescu, precum Constantin Toma (50 de ani), preşedintele Omniasig.
Toncescu nu s-a oprit doar la a selecta asigurătorii din PAID, dar a emis şi un ordin prin care le-a redus acestora riscurile mai mult decât prevedea legea. Şefa CSA a găsit înţelegere la ministrul Traian Igaş şi la secretaru