Germania şi Franţa, cele mai importante economii europene, încep să simtă tot mai greu presiunea de a fi singurii piloni care au puterea de a ţine în picioare întreaga construcţie a uniunii monetare europene. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a anulat vacanţa din cauza crizei.
Costurile asigurării obligaţiunilor celor două ţări împotriva intrării în incapacitate de plată au crescut accentuat, în condiţiile în care tot mai mulţi investitori pun sub semnul îndoielii capacitatea Germaniei şi Franţei de a susţine statele sud-europene împovărate de datorii fără a-şi pierde ratingul maxim şi fără să cadă chiar ele pradă crizei, scrie The Telegraph.
Unii analişti dau ca sigură reducerea calificativului datoriilor Franţei, aceasta fiind doar o problemă de timp. Dacă statul francez îşi pierde ratingul, pieţele vor primi o lovitură extrem de puternică, aşa cum a demonstrat recenta panică de pe burse cauzată de tăierea calificativului SUA. Franţa are a patra mare datorie din lume, iar obligaţiunile ei sunt tranzacţionate în volum extrem de mare la nivel mondial.
Retrogradarea Franţei ar aduce pierderi uriaşe, notează MarketWatch.
Reducerea ratingului maxim al statului francez va avea, de asemenea, consecinţe serioase pentru eforturile zonei euro de a ieşi din criza datoriilor. De calificativul Franţei depinde ratingul maxim al fondului prin care zona euro salvează statele cu probleme, Fondul European de Stabilitate Financiară. Orice retrogradare a Fraţei va submina credibilitatea acestui mecanism, potrivit Financial Times.
Reuniune de urgenţă în Franţa
Pericolul reducerii ratingului statului şi turbulenţele de pe pieţe l-au forţat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy să-şi întrerupă vacanţa de pe Riviera Franceză pentru a organiza ieri o întâlnire de urgenţă a guvernului. Sarkozy şi alţi lideri europeni sunt criticaţi că stau î