Unele majorări de pensii programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012, pentru condiţii deosebite de muncă şi pentru persoanele ieşite la pensie în acest an, vor fi amânate până în anul 2014, potrivit Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar şi a unor măsuri financiar-bugetare aplicabile până la 1 ianuarie 2014, publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, anunţă Agerpres.
Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat un indice de corecţie calculat în funcţie de câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.
Aceste majorări ar determina cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat de aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.
"Având în vedere că lipsa unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinţe grave în ceea ce priveşte acordarea drepturilor de asigurări sociale şi majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se propune amânarea până în anul 2014 a aplicării acestor prevederi, în ceea ce priveşte acordarea majorării punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 şi aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011", se arată în actul normativ menţionat.
A.G. Unele majorări de pensii programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012, pentru condiţii deosebite de muncă şi pentru persoanele ieşite la pensie în ac