Premierul britanic David Cameron a anunţat joi deblocarea sumei de zece milioane de lire sterline (peste 11,3 milioane de euro), destinată consiliilor locale din oraşele şi localităţile afectate de revolte, relatează Mediafax.
Cameron a apreciat că tulburările au fost acte "infracţionale, pur şi simplu" şi a pledat ca acest "climat de frică să nu mai existe pe străzile noastre". El a declarat, în faţa membrilor Camerei Comunelor că "garantarea siguranţei populaţiei este cea mai importantă sarcină a Guvernului", adăugând că gestul "tinerilor de a fura şi jefui nu are nicio legătură cu politica, ci însemană furt".
Premierul a mai anunţat că, în întreaga ţară au fost arestate peste 1.200 de persoane. De asemenea, el a recunoscut că, la începutul tulburărilor, au fost mobilizaţi "mult prea puţini" poliţişti, iar tacticile pe care le-au utilizat nu au avut succes. Pe de altă parte, revoltele "ne-au dezgustat pe toţi", a declarat liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, subliniind că "nu li se poate permite să continue".
Premierul a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru a pune la curent parlamentarii şi publicul cu privire la nopţile de revolte, în urma cărora au fost incendiate şi jefuite locuinţe şi magazine, în oraşe de pe teritoriul întregii Anglii. Totodată, parlamentarii urmau să dezbată această problemă, iar politicenii din zonele afectate urmau să prezinte situaţia din circumscripţiile lor. Comisia parlamentară Specială pentru Afaceri Interne a anunţat că va efectua o anchetă asupra revoltelor, în septembrie.
Răspunsul la aceste tulburări a fost rapid politizat de politicieni laburişti de rang înalt, care au solicitat un moratoriu asupra reducerii bugetelor destinate poliţiei. Vicepreşedintele grupului parlamentar laburist, Harriet Harman, şi câţiva parlamentari din capitală s-au întâlnit cu James Brokenshire, secretar d