Preoţii de la Bodrog au aflat de abia acum data la care a fost prima oară pictată mănăstirea. O altă minune, cum e considerată de clerici şi credincioşi, e un perete al bisericii de care nu se lipeşte tencuiala.
Legendele care se transmit prin viu grai, dar şi minunile care li s-au întâmplat unora dintre cei prezenţi la Mănăstirea Hodoş - Bodrog, au transformat cel mai vechi lăcaş de cult din ansamblul mănăstirilor din ţară într-un loc de pelerinaj.
În interiorul bisericii, care datează din anul 1370, s-au executat ample lucrări de restaurare a picturii. Cu această ocazie, mare le-a fost surpriza preoţilor şi călugărilor să descopere data la care a fost pentru prima oară pictată mănăstirea.
„Cu acest prilej s-au scos la iveală scene care erau acoperite, iar la baza turlei s-a descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, dar şi cine a pictat-o, ieromonahul Nicodim”, a spus stareţul mănăstirii, arhimandritul Nestor Iovan.
Mănăstirea Hodoş – Bodrog, aflată la aproximativ 20 de kilometri de Arad, îşi are începuturile în negura vremii. Arhimandritul Nestor Iovan a afirmat că mănăstirea a luat fiinţă în urma descoperirii unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
Blestemul transformat in inimă de piatră
Potrivit legendelor, un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele dintr-o movilă de pământ icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pe acel loc credincioşii construind o bisericuţă. Piatra în formă de inimă făurită în zidul bisericii reprezintă una dintre cele mai cunsocute legende legate de mănăstirea Bodrog. Bătrânii mănăstirii cunosc povestea cutremurătoare, spun ei, a preotului înmormântat în zidul bisericii. „Un preot fusese blestemat de mama sa, care nu dorea ca fiul ei să îmbrace hainele preoţeşti. Preotul a fost îngropat creştineşte în pământ, însă a fost scos la supr