Luptele de stradă, jafurile şi incendierile din cartierele londoneze au scos la suprafaţă lucruri despre tinerii britanici şi societatea în care trăiesc, la care mulţi nu s-au gândit până acum, arată o analiză publicată de The Guardian.
Stânga radicală din Marea Britanie consideră că revoltele sunt nihiliste, nu par să aibă motivaţii politice şi nici vreun motor social sau care să ţină de comunitate. "Nu ne-am adunat pentru o cauză, doar mergem să spargem Foot Locker (magazin de articole sportive)", a recunoscut sincer o femeie din cartierul londonez Hackney.
"E foarte posibil să-ţi vezi acţiunile remodelate într-o cauză nobilă dacă ai fura pâine sau lapte. Dar nu merge când şuteşti treninguri şi laptopuri", scrie jurnalista britanică Zoe Williams.
Citeşte şi: O teorie şocantă referitoare la MOTIVUL ANARHIEI. Ce "CRIZĂ" ar fi lovit Marea Britanie
Preferinţele de consum ale acestor tineri revoltaţi arată că revoltele sunt mai degrabă unele "de shopping", iar acest lucru este nemaivăzut până acum. O violenţă din partea autorităţilor, care a provocat un urlet de protest - acest lucru este un scenariu vechi de când lumea, însă mulţimi care se deplasează de la un mall la altul, încercând să evite pe cât se poate confruntarea cu poliţia este ceva cu totul nou, scrie publicaţia britanică.
Nihilismul nu mai pare principala caracteristică a acestor revolte, după ce priveşti lucrurile din acest punct de vedere: "Cum poţi să nu mai crezi în lege şi ordine, într-un univers moral, în cooperare, în sensul existenţei, şi totuşi să crezi în hainele sport? Cum poţi dispreţui cultura, dar totuşi să vrei o plasmă ca cele de la agenţiile de pariuri?".
Citeşte şi: Ce păţesc trei anarhişti din Manchester când se întâlnesc cu şapte poliţişti
Totuşi, chiar dacă nu au o agendă politică, revoltele au o explicaţie politică. Conservatorii susţin sus şi ta