În maternităţile din Bucureşti, se nasc în fiecare lună cel puţin doi copii cu simptome de sevraj cauzate de etnobotanicele consumate de gravidă până în ultima zi de sarcină. Aproximativ 15% din bebeluşii toxicomani mor în prima lună de la naştere, înainte să fie scoşi din incubator.
Drogurile consumate de gravide ajung prin intermediul cordonului ombilical în circulaţia sangvină a fătului. De aceea, la naştere, bebeluşii născuţi din mame dependente de droguri şi de etnobotanice sunt deja dependenţi şi au simptome severe de sevraj care le ameninţă viaţa.
„Tremurături, ţipăt anormal, convulsii, acestea sunt simptome ale copiilor intoxicaţi cu droguri încă de la naştere", explică medicul pediatru neonatolog Doina Broscauncianu de la Maternitatea „Polizu" din Bucureşti. Se ajunge la aceste manifestări imediat după naştere fiindcă bebeluşii nu mai primesc drogul pe care l-au primit pe toată durata vieţii intrauterine. „Sunt cam două astfel de cazuri de naşteri soldate cu sevraj al bebeluşului", spune medicul ginecolog Benedict Ancăr de la Maternitatea „Polizu" din Bucureşti.
Se impune tratament antidependenţă
Problemele de sănătate ale bebeluşilor născuţi toxicomani sunt foarte grave şi includ complicaţii asociate cu naşterea prematură, la care se adaugă şi un risc crescut de malformaţii, afectări neurologice şi hiperagitaţie. În unele situaţii, medicii nu ştiu care este cauza problemelor de sănătate a nou-născuţilor, fiindcă nu cunosc istoricul medical al mamei şi nu ştiu că aceasta este dependentă de droguri etnobotanice. „Există o listă de simptome, de criterii clare ce ridică suspiciunea de sevraj cu etnobotanice. De exemplu, poate fi un copil dismatur, adică cu greutate mică, foarte iritat, care plânge", spune medicul specialist neonatolog Mădălina Dobrescu de la Maternitatea „Regina Maria" din Bucureşti. În cazurile de dependenţă de dro