Organizarea evenimentului “FânFest” la Roşia Montană a atras o serie de nemulţumiri exprimate de reprezentanţii Sindicatului “Viitorul Mineritului” şi mai multe organizaţii non-guvernamentale din zonă. Acestea susţin că manifestarea nu reprezintă comunitatea, ci “militează pentru interzicerea activităţii miniere tradiţionale”.
Atitudinea sindicaliştilor din sectorul minier local este vehementă referitor la acest eveniment. Aceştia solicită ca “FânFest” să se desfăşoare în altă locaţie. Ei susţin că, prin manifestarea menţionată, sepropun “activităţi de împletit coşuri de nuiele şi cules de ciuperci”, în detrimentul ocupaţiilor miniere.
“Fân Fest nu aduce nici un fel de beneficii comunităţii locale. Dimpotrivă, reprezintă o ameninţare directă la adresa dezvoltării acesteia, fiind de fapt un instrument prin care se încearcă oprirea dezvoltării economice a Roşiei Montane şi a proiectului minier, punând în pericol locurile de muncă a sute de familii de mineri care asigură din muncă cinstită un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor. Adevărata tradiţie a Roşiei Montane este mineritul, activitate care se practică neîntrerupt pe aceste meleaguri de peste două mii de ani, şi ne dorim să continuăm această tradiţie pe care să o transmitem mai departe copiilor noştri. Celebrarea acestei tradiţii milenare o facem în fiecare an de Ziua Minerului, adevăratul ‘festival’ al comunităţii din Roşia Montană”, a declarat Cristian Albu, preşedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului” Roşia Montană.
La rândul lor, reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale din zonă, precum ONG Pro Roşia Montană sau ONG Pro Dreptatea au afurmat că membrii comunităţii din Roşia Montană sunt revoltaţi că “aceşti oameni care nu au nici o legătură cu zona continuă să vină aici în fiecare an, se distrează două zile şi apoi pleacă fără să le pese de istoria, cultura, tradiţ