Pentru că sunt pe drum (către Roșia Montană, se înțelege), am să las fără răspuns o glumiță numită comunicat de presă, primită din partea unui ONG de studenți care susține proiectul RMGC. Nu mă pot abține, totuși, să nu menționez o perlă: „Cei care vin în localitatea noastră sub pretextul unui festival, nu fac cultură ci lucruri pe care nu şi le permit acasă, sub ochii părinţilor. Rămânem înmărmuriţi în fiecare an în faţa “activităţilor” din zilele în care se organizează aici Fân Festul.”
Pentru a le mai trece din ”înmărmurire”, vă ofer un interviu acordat de unul dintre organizatorii FânFest 2011, Luminița Dejeu, pentru GAS. Iar pe voi, fie că vreți să faceți lucruri pe care nu vi le permiteți acasă, fie că nu vreți, vă aștept la Roșia Montană. De mâine și până duminică. Detalii aici:
***
Adi Dohotaru: De ce crezi că această campanie, „Salvați Roșia Montană”, a devenit cea mai cunoscută și mai tenace mișcare socială de protest din România postdecembristă?
Luminița Dejeu: Campania a fost inițiată și susținută de asociația oamenilor din Roșia Montană, Alburnus Maior, care luptă să-și păstreze modul de viață, pământul strămoșesc și nu în ultimul rând demnitatea! Această organizație are un singur scop, o singură campanie: Salvați Roșia Montană! Faptul că nu este un ONG care are niște proiecte pe termen limitat, cu diverse agende și care vrând-nevrând și-ar dori să-și construiască (și) o imagine „pe spatele” campaniei, a reușit să convingă mult mai mulți oameni și mai multe organizații să li se alăture în luptă. Totuși, să nu fiu înțeleasă greșit, nu consider că organizațiile care vor să-și creeze o imagine pentru a putea dezvolta diverse proiecte sau invers, fac ceva greșit! Doar că în aceste cazuri pot să intervină orgolii și alte aspecte financiare… În cazul nostru, oamenii și organizațiile au crescut odată cu campania, au câștigat experiență