Premierul italian Silvio Berlusconi a anunţat că va adopta noi măsuri de austeritate în completarea planului de reducere a cheltuielilor bugetare adoptat luna trecută. Măsurile vin la presiunea Băncii Centrale Europene, care a cumpărat o parte a datoriei italiene, dar a cerut Romei în contrapartidă noi măsuri. Anunţul a fost făcut după ce bursa de la Milano a înregistrat ieri o scădere record de aproape şase procente.
Măsurile se impuneau oricum, mai ales că bursa de la Milano a înregistrat miercuri o scădere istorică de aproape şase procente, semn că pieţele nu privesc cu încredere planul precedent. Prima măsură va fi adoptată chiar azi: parlamentul se va reuni excepţional pentru a înscrie în Constituţia ţării principiul echilibrului bugetar. Planul de austeritate
Noile măsuri îşi propun să adauge alte 20-25 de miliarde de euro la economiile de 48 de miliarde prevăzute luna trecută. În primul rând se vor liberaliza serviciile publice locale de gaz, electricitate, transporturi publice. Impozitul pe venit ar putea urca. Vârsta de pensionare va urca la 65 de ani.
Guvernul doreşte şi suprimarea provinciilor (echivalente judeţelor noastre), reducerea numărului de parlamentari (1002 în prezent). Vom vedea daca programul va găsi susţinerea aliaţilor de la Liga Nordului dar şi a opoziţiei care nu doreşte să supere un electorat deja obosit de acţiunea clasei politice în general.
Premierul Berlusconi, nesigur pe majoritate, profitând şi de vacanţa parlamentară, a anunţat că va adopta noul plan printr-un decret. În paralel, Fiscul a anunţat că va efectua controale sistematice pentru a-i identifica pe cei care comit evaziune fiscală. În Italia, proporţia economiei subterane este cea mai mare din Occident, reprezentând cca. 35 % din PIB, o valoare enormă pentru un PIB, de peste 1500 de miliarde de dolari.
Fiscul a lansat o campanie pub