Mîine începe România Jună, evenimentul prin care Liga Studenţilor Români din Străinătate încearcă să producă un plan de scoatere a României din impasul actual şi despre care am scris aici şi aici. Nu mai insist pe povestea în sine, în afara precizării că oricine a participat vreodată la alcătuirea unui “program naţional” pe domenii de genul celui pe care vrea să îl producă LSRS îşi dă seama că cele 10-15 ore alocate pentru discuţiile din fiecare grup de expertiză sînt o glumă proastă.
În fine, să aşteptăm rezultatul final al evenimentului. Personal, cel mai mult mă interesează ce soluţii va identifica grupul de expertiză din domeniul Identitate Naţională, grup care beneficiază de clasici precum Mihail Neamţu sau generalul Mircea Chelaru, dar şi tinere speranţe monastice sau laice. Aştept cu nerăbdare rezultatele comisiei, mai ales că, după cîte se pare, cosmetizările produse de România Jună în urma criticilor primite (respectiv eliminarea naţionalismelor şi ortodoxismelor prea atroce şi a rasismului prea explicit) au lăsat totuşi neatinse chestii destul de grele.
Dar ce vroiam sa anunţ acum este comunicatul unui grup de studenţi români din străinătate care doresc să se delimiteze de LSRS, de ideile acesteia şi de pretenţia ei de a-i reprezenta. Două fragmente:
“Noi, semnatarii acestei scrisori, studenți sau foști studenți în străinătate, dorim să ne exprimăm public dezacordul față de discursul, pozițiile și acțiunile Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și să negăm caracterul reprezentativ pe care această asociație și-l arogă în mod nejustificat. In opinia noastra, acest ONG are un mod de funcționare profund nedemocratic, lipsit de transparență si onestitate față de propriii săi membri, pretinzând în fața opiniei publice că reprezintă vocea tuturor celor ce studiază în afara țării si propagând în numele acestora unele opiinii pe care le