La aproximativ 25 de kilometri de Zalău, în localitatea Horoatu-Crasnei, funcţionează o fabrică de săpun ale cărei produse ajung să „spele” o parte foarte importantă din industria ţării. Rominserv Valves IAIFO-Zalău, Combinatul Siderurgic Târgovişte, UCM Reşiţa, RATB-Bucureşti, Metrorex Bucureşti, Uzinele Mecanice Timişoara SA, Complexul Energetic Rovinari şi Oltchim Râmnicu-Vâlcea sunt doar câteva din fabricile unde se foloseşte săpunul marca Ortos-Horoatu Crasnei.
Nicolae Sabău, în vârstă de 53 de ani, managerul fabricii de săpun de la Horatu-Crasnei, spune că ideea de a deschide o astfel de afacere i-a venit după evenimentele din decembrie 1989, dintr-o revistă.
Sediul fabricii, în fostul grajd
„Am lucrat la Armătura Zalău şi imediat după revoluţie mi-a trecut prin minte ideea de a deschide o afacere. Nu ştiam exact ce vreau să fac. Însă, am văzut la vremea aceea o idee despre o afacere cu săpun de rufe şi aşa m-am hotărât să-mi deschid o fabricuţă”, spune managerul.
Afacerea a început-o în anul 1996 cu bani puţini „din economiile familiei”, într-un fost grajd al CAP-ului din Horoatu-Crasnei, pe care l-a amenajat şi l-a dotat cu un minum de utilaje necesare. Azi, afacerea firmei Ortos s-a extins , iar cererea pe piaţă este una pe măsură. Lunar, fabrica de la Horoatu- Crasnei produce între 25 şi 30 de tone de săpun.
Începuturile afacerii
La început , în mica fabrică se producea doar săpunul industrial marca „Ortos”, care, după cum explică managerul Sabău, se foloseşte în industrie. Producţia săpunului industrial din Sălaj are ca piaţă de desfacere aproape toate fabricile din ţară. Fie direct, fie indirect, prin anumiţi intermediari, săpunul industrial făcut la Horoatu-Crasnei ajunge în 90 la sută din judeţele ţării, în anumite fabrici şi combinate cunoscute. În cei 15 ani de activitate