Cristian Tudorescu (Explore Asset Management): Scăderile de 15-20% a indicilor majori sunt primul semnal important din ultimii doi-trei ani că această criză nu s-a încheiat
După picajele de aproximativ 25% de la acest început de lună, ieri, în prima parte a zilei am consemnat o tendinţă de revenire la Bursa de Valori Bucureşti, când principalii indici se aflau cu cinci, şase procente peste închiderile de marţi. Cotaţiile s-au înscris însă pe un parcurs uşor descendent în condiţiile în care o mişcare similară s-a produs şi pe Bursele europene. Pierderea de "altitudine" de la BVB a fost mai vizibilă pe măsura creşterii volumelor, cea mai mare parte a rulajelor de 77,59 milioane lei a pieţei regular realizându-se pe măsura intensificării ordinelor de vânzare. Acest lucru a fost mai vizibil pe indicele financiar BET-FI care a intrat "pe roşu", închizând la o valoare de 17.243,35 puncte, cu 1,51% sub ultimul nivel de tranzacţionare a zilei precedente. Indicii BET şi BET-C au avut, până la final aprecieri de 3,12% şi, respectiv 3,20%.
Mişcarea de la BVB a fost însă în contra-timp cu piaţa americană, la New York Stock Exchange prima oră de tranzacţionare regăsind indicii principali cu puţin peste trei procente sub referinţa de marţi. Cristian Tudorescu, director general la Explore Asset Management, a declarat pentru Curierul Naţional că scăderile de 15-20% a indicilor de pe Bursele majore reprezintă "primul semnal important din ultimii doi-trei ani că această criză nu s-a încheiat". Încheierii ultimului program de relaxare cantitativă, întârzierea găsirii unor soluţii de rostogolire a datoriei suverane a Spaniei şi Italiei, precum şi retrogradarea de către S&P a SUA au fost fenomene care s-au suprapus, precipitând vânzările din pieţele internaţionale.
În aceste circumstanţe, deprecieri de până la 20% şi la nivelul indicilor din România ar fi fost n