Cele mai atractive ţări sunt SUA, China, Germania şi India
Principalele companii de investiţii în domeniul cercetării şi inovării se aşteaptă la o creştere de 5% pe an a investiţiilor în perioada 2011-2013, se arată într-un raport publicat ieri de Comisia Europeană, potrivit căruia "procentul este mai mult decât dublu faţă de aşteptările de anul trecut".
Potrivit studiului, societăţile se aşteaptă ca investiţiile în cercetare şi dezvoltare pe care le vor realiza în UE să crească cu doar 3%, în condiţiile în care procentele pentru alte regiuni sunt mult mai mari - 25% în China, 17% în Japonia, 8% în India, 8% în alte state europene, 5% în SUA şi Canada, 20% în restul lumii.
Multe dintre societăţile respondente consideră că cea mai atractivă locaţie pentru cercetare şi dezvoltare este ţara lor de origine, iar ca zone atractive altele decât statul de origine sunt identificate, în ordinea preferinţelor, SUA, China, Germania şi India.
Raportul mai arată că 27% din vânzările anuale realizate de societăţile respondente s-au datorat produselor inovatoare intrate pe piaţă în ultimii trei ani.
Subvenţiile stimulează cercetarea
Documentul prezintă şi 15 factori presupuşi a avea un efect pozitiv asupra sectorului de cercetare şi inovare, cei mai importanţi fiind disponibilitatea personalului calificat şi sprijinul acordat de sectorul public sub formă de subvenţii şi stimulente fiscale. Alţi factori importanţi mai sunt împrumuturile şi garanţiile, achiziţiile publice de bunuri inovatoare şi de servicii de cercetare şi dezvoltare.
Costurile legate de garantarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi timpul necesar pentru a obţine protecţia acestora sunt factorii percepuţi ca având un efect negativ asupra tuturor sectoarelor.
Importanţa recrutării personalului calificat a fost, de asemenea subli