Veniturile obţinute de Penitenciarul Iaşi din munca deţinuţilor au scăzut cu aproape 30% faţă de anul 2009. Firmele din Iaşi nu mai sunt interesate să angajeze persoanele încarcerate pentru tâmplărie, curăţenie sau munci agricole.
Criza economică a ajuns şi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Veniturile obţinute de pe urma muncii deţinuţilor au scăzut considerabil faţă de anul 2009.
Dacă în urmă cu doi ani diferiţi angajatori apelau la puşcăriaşi care să lucreze în cizmărie, tâmplărie, mozaic şi confecţii, acum contractele sunt mai rare. În primele şase luni ale anului 2009, din munca prestată de deţinuţi s-au încasat 729.415 de lei, iar în 2011 au fost doar 497.337 de lei. Situaţia pare a fi mai bună anul acesta faţă de perioada ianuarie-iunie 2010, când s-au încasat cu 396.143 de lei mai puţin.
„Selecţionarea persoanelor private de libertate pentru prestarea activităţilor gospodăreşti decurge anevoios deoarece criteriile sunt foarte restrictive. De asemnea, de vină este şi lipsa calificării deţinuţilor, a solicitării de forţă de muncă specială din partea agenţilor economici şi criza economică“, a precizat comisarul-şef Marius Vulpe, directorul închisorii din Iaşi.
Anul acesta, 168 de deţinuţi au muncit în interesul puşcăriei, iar 107 în exterior. Ultimii au lucrat în construcţii, în agricultură ori au făcut lucrări de igienizare. Din veniturile obţinute de puşcăriaşi, 40% se duc în conturile lor, iar restul în cel al penitenciarului.
Chirii mai mici
De asemenea, persoanele încarcerate primesc şi zile câştig, care le sunt reduse din pedeapsă. „Muncesc opt ore pe zi şi fac coşuri, garduri sau scaune din răchită. La o lună muncită am şapte zile câştig şi e important pentru că voi fi pus în libertate mai repede“, spune Ionel Gurău, deţinut.
Veniturile închisorii obţinute din închirierea unor spaţii au scăzut şi ele.