Mai țineți minte sloganul “Fondul Proprietatea este al proprietarilor”? S-ar putea ca acesta încă să mai fie în vigoare pe câteva materiale de prezentare, dar în realitate Fondul Proprietatea este foarte aproape să devină al străinilor, după ce statul a mai cedat în iulie încă 6,5% din acțiuni.
Potrivit ultimului raport al acționariatului Fondului Proprietatea, investitorii instituționali străini au ajuns să controleze peste 31% din capitalul social al Fondului, mai exact peste 4,27 miliarde acțiuni FP, în vreme ce persoanele fizice nerezidente dețin aproape 8,9% din capitalul social sau circa 1,22 miliarde acțiuni.
Prin urmare, străinii controlează 40% din Fondul Proprietatea sau circa 5,5 miliarde acțiuni FP, iar cota cumulată a acestora se mărește de la o lună la alta. Cu o lună în urmă, străinii controlau cumulat circa 36% din FP.
Pe de-o parte, este bine că Franklin Templeton, managerul Fondului, reușește să convingă tot mai mulți investitori străini să plaseze o parte din bani și în FP. Fără această contraparte solidă la cumpărare, probabil acțiunile FP s-ar fi prăbușit încă de la listare sub 0,5 lei, iar apoi ar fi putut aluneca rapid chiar sub 0,3 lei.
Pe de altă parte, este trist pentru foștii proprietari, deposedați de regimul comunist și despăgubiți cu acțiuni FP, că foștii manageri și vechile autorități le-au înșelat așteptările amăgindu-i că ar putea primi în schimbul acțiunilor chiar valoarea de despăgubire, adică valoarea nominală de 1 leu.
În prezent, acționarii români persoane fizice mai dețin 38,6% din FP, iar investitorii instituționali români controlează 9,1% din capitalul social. Ministerul Finanțelor și-a diminuat cota extrem de mult față de luna anterioară, de la 18,9% la 12,4%, ceea ce inseamnă că 6,5% din acțiunile FP, date ca despăgubire, de data aceasta la valoarea de piață, au pus o presiune uriașă pe cota