Cata vreme traiam pe banii imprumutati de germani, francezi, italieni samd, era bine. Alergam cu buletinul la banci ca sa ne luam masini, case, dar si aspiratoare sau prajitoare de paine. Cand nemtii, francezii sau italienii au avut la randul lor probleme, pompa straina care umfla muschii economiei romanesti a incetat sa mai bage aer. Evident, asta a insemnat un recul. Deficitele ajunsesera prea mari, iar corectia s-a produs in mod dureros.
Tarile care cheltuiau mai mult decat produceau au fost nevoite sa-si reduca “plapuma” pentru ca nimeni nu isi mai permitea sa le finanteze. In consecinta, a taia din cheltuieli devenea o prioritate. Unii au inteles asta devreme si au operat corectiile mai repede, altele mai tarziu. Nimeni in Europa nu isi mai permite azi sa traiasca pe datorie. Italia va adopta un nou plan de austeritate. Cipru la fel, Franta se pregateste si ea. Guvernatorul Bancii Frantei vorbea de anul trecut de o cura de 5-6 ani de austeritate De greci nu mai zic, ca la ei austeritatea va dura o buna bucata de timp.
Europa intreaga intra intr-o cura de austeritate, asa cum si Statele Unite promit sa o faca. E un drum cu sens unic. Ori intri pe el ori crapi. Nici Romania nu are alte optiuni. Ori face corectiile singura, ori le va face inflatia sau cursul leului, asta trebuie sa intelegem.
Acestea fiind spuse, nu vad ce mari socuri a putut sa provoace Strategia Fiscal- Bugetara recent data publicitatii. Vad la unele televiziuni personaje politice inflamate, ochi rosii de plans pe umerii pensionarilor, a bugetarilor samd. In mod logic, variantele erau fie sa mareasca pensile, salariile, fie sa le inghete, fie sa le coboare. De urcat era mai dificil, cata vreme lumea se pregateste de un nou val de criza, ceea ce anuleaza orice sansa de relaxare bugetara. Nu poti sa mergi pe contrasens decat daca esti sinucigas economic.
E l