Aproape în fiecare săptămână la punctul vamal de la hotarul româno-ucrainean sunt reţinute maşini care transportă mărfuri de contrabandă din Republica Moldova sau Ucraina. În prezent acolo sunt stocate 22 de autoturisme, iar preţul lor depăşeşte neoficial 150.000 de euro.
Poliţiştii de frontieră reţin din ce în ce mai des autovehicule care transportă ilegal ţigări, motorină sau alte produse accizabile nedeclarate din ţările vecine.
În prima jumătate a acestui an au fost confiscate numai în Vama Siret 18 maşini, dintre care 15 autoturisme, două microbuze şi un autocar. Pentru comparaţie, pe tot parcursul anului 2010 au fost reţinute în total 17 maşini, cele mai multe tot în primele şase luni. Niciunul dintre autoturismele confiscate în Vama Siret nu s-a dovedit a fi furat din străinătate.
Trec în proprietatea statului
Proprietarii maşinilor în care se transportă mărfuri fără acte de provenienţă nu şi le mai pot recupera. Acestea sunt ţinute o perioadă în incinta Vămii Siret, până când se întocmesc actele de trecere a lor în proprietatea statului.
Ulterior, acestea sunt valorificate de Ministerul de Finanţe. Dacă se află în litigiu, maşinile nu pot intra în proprietatea statului până când instanţa nu se pronunţă definitiv şi irevocabil asupra măsurii de confiscare. Valoarea parcului auto de la Vama Siret este destul de mare, majoritatea maşinilor reţinute fiind de provenienţă străină. Spre exemplu, un BMW sau un Mercedes achiziţionat de proprietar în 2005 depăşesc 10.000 de euro. În prezent, în Vama Siret sunt 22 de autoturisme, iar preţul lor depăşeşte neoficial 150.000 de euro.
„O valoare reală nu poate fi avansată pentru că aceasta, conform procedurii, este cea rezultată în urma valorificării prin licitaţie. Bunurile intrate în proprietatea statului sunt valorificate conform Ordonanţei de Guvern nr. 14/2007, republicată în Monitorul