Mult-lăudata reformă a pensiilor majorează deficitul fondului de pensii cu un miliard de euro în 2011.
În ciuda faptului că anul trecut, în timpul dezbaterilor despre noua lege a pensiilor, oficialii susţineau că reforma va însemna intrarea în sistem a încă un milion de contribuabili (între care şi cei care beneficiau de un regim special la contribuţie şi la pensii), aşadar contribuţii majorate la fond care vor reduce deficitul, acelaşi deficit a crescut doar în primele patru luni ale anului cu 1,6 mld. lei (380 mil. euro) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru înseamnă o majorare a deficitului faţă de cel înregistrat în 2010 cu peste un miliard de euro pe tot anul. Astfel, deficitul total al fondului de pensii ajunge la finele anului la 3,5 mld. euro, adică 2,7% din PIB-ul estimat pentru 2011 la 544 mld. lei (129 mld euro).
Cele trei fonduri de asigurări obligatorii - pensii, sănătate şi şomaj - vor avea anul acesta înpreună un deficit de peste 18 mld. lei (peste 4,2 mld. euro), ceea ce corespunde cu 3,3 - 3,4% din PIB. Deficitul bugetar asumat în acordul cu FMI şi UE este de 4,4% din PIB pentru 2011 şi 3% din PIB pentru 2012.
"Aceşti bani (pentru acoperirea deficitelor celor trei fonduri de asigurări - n.n.) nu sunt decât pe pieţe, trebuie să-i împrumutăm", a declarat marţi-seară preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a susţinut că reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie să fie o prioritate majoră pe termen mediu - acesta fiind motivul pentru care surplusul bugetar înregistrat anul acesta nu poate merge în majorarea salariilor, ci în acoperirea deficitelor.
Potrivit preşedintelui, deficitul fondului de pensii va fi în 2011 de 14,8 mld. lei (3,56 mld. euro), cel al fondului de şomaj de 2 mld. lei (470 mil. euro mil. euro), iar cel al sănătăţii de 2 mld. lei (740 mil. euro).
Datele Institutului Naţ