Hackerii de la Anonymous au anunţat săptămâna aceasta că vor să distrugă reţeaua de socializare Facebook pe 5 noiembrie, însă oare este posibil acest lucru, poate fi dat jos un site atât de mare?
Cei de la PCMag a vorbit cu Chester Wisniewski, consultant pe probleme de securitate la Sophos. Potrivit acestuia, orice site poate fi dat jos, dacă există destul de mulţi oameni care doresc acest lucru. Cei de la Anonymous au mai încercat să dea Facebook jos şi în trecut, însă nu au reuşit acest lucru decât pentru câteva secunde. Practic, site-uri precum Facebook sau Amazon sunt imposibil de prăbuşit.
Metoda preferată de atac a hackerilor este DDoS, care vine de la Distributed Denial of Service. Ce înseamnă DDoS? Hackerii infiltrează viruşi sau viermi în mii de calculatoare, iar acestea execută un program de atac, care aşteaptă comenzi de la distanţă. Când primesc o astfel de comandă, toate aceste calculatoare pornesc simultan un atac concertat asupra victimei. “Distributed” înseamnă că atacul se face simultan de la multe calculatoare, iar “DoS” arată că atacul consumă resursele computaţionale ale victimei şi nu fură sau distruge informaţie.
Astfel de atacuri au fost realizate cu succes împotriva site-urilor MasterCard, Visa, PayPal şi PostFinance.ch. Facebook este imposibil de prăbuşit prin atacuri de tip DDoS, deoarece are servere performante care pot face faţă traficului imens.
Anonymous: Noi vrem să îi ajutăm pe oameni, nu vrem să distrugem Facebook
Mark Zuckerberg şi sutele de milioane de utilizatori Facebook pot rasufla uşuraţi deoarece Anonymous nu vrea să distrugă reţeaua. Grupul de hackeri a anunţat că totul este o neînţelegere, ei susţinând că doresc doar să îi ajute pe utilizatori atrăgând atenţia asupra problemelor de confidenţialitate ce înconjoară Facebook.
Un membru al grupului de hackeri a declarat că “Operaţiunea Face