Profesorul Nicolae Hâncu, specialist în boli de nutriţie şi diabet, a reuşit să demonstreze, împreună cu bloggerul culinar Adrian Hădean, că oricine poate mânca bine cu doar şapte lei pe zi şi cu doar trei picături de ulei la fiecare meniu. Singura condiţie este să ai între 3 şi 6 ani. Experimentul pe care cei doi l-au încercat se va transforma din această toamnă într-un program serios de impunere a unor meniuri sănătoase în grădiniţele clujene administrate de primărie. Reţetele cu alimente sănătoase vor fi publice pe www.viatalagradi.ro.
Proiect început în noiembrie
"Proiectul a fost demarat în luna noiembrie, când a avut loc un control în grădiniţele clujene al specialiştilor, în urma căruia s-au constatat destul de puţine nereguli. La una sau două grădiniţe se foloseau în meniu crenvurştii şi, de asemenea, mai erau câteva nereguli la raportul de dulciuri rafinate. În sfârşit acum situl este aproape gata, acolo se pot găsi toate reţetele culinare, iar părinţii care nu ştiu ce să gătească pot găsi meniuri adecvate. Acţiunea noastră este foarte bine conturată şi reprezintă o premieră în România şi în ţările din jurul nostru", a declarat Nicolae Hâncu, care este şi preşedinte onorific al Federaţiei de Diabet şi Boli de nutriţie şi metabolice din România.
La rândul său, Adi Hădean şi-a pus ambiţia şi a şi reuşi, să prepare ceva de mâncare cu numai şapte lei şi cu cât mai puţin ulei. Astfel, a gătit zece porţii de ciorbă de legume (pentru copii) din suma pe care un părinte o plăteşte la grădiniţă pentru hrana zilnică a fiului sau fiicei lui. De asemenea, un alt experiment a arătat că poate folosi mai puţin de o jumătate de litru de ulei la 800 de porţii de mâncare. Iar mâncarea să rămână gustoasă şi copiii să dea înapoi farfuriile "lucii".
Ambiţia acestui program, care va fi implementat în toate grădiniţele de stat cu ajutoru