Numărul ieşenilor trecuţi de 60 de ani a crescut cu aproape 10.000 în ultimii patru ani, iar tinerii sunt cu 15.433 mai puţini. Economiştii spun că nu va mai avea cine să cotizeze pentru pensii.
Judeţul Iaşi îmbătrâneşte de la an la an. Datele de la Direcţia de Statistică arată că, din ianuarie 2008 până în ianuarie 2011, judeţul are cu aproximativ 10.000 de vârstnici mai mult. În schimb, numărul tinerilor a continuat să scadă în ultimii patru ani.
Prognoze sumbre până în anul 2060
În anul 2008, persoanele cu vârsta până la 39 de ani, populaţia tânără, reprezenta 59,49% din totalul de locuitori ai judeţului. La începutul acestui an, numărul lor era mai mic cu peste două procente. Aceeaşi diferenţă, însă în plus, se înregistrează la capitolul vârstnici. Mic este şi numărul copiilor, doar un sfert din populaţia judeţului. Sociologii susţin că analizele realizate de ei arată că judeţul îşi va păstra tendinţa de îmbătrânire.
„Eurostat a realizat un studiu care arată câteva prognoze până în 2060. La nivelul întregii Românii, deci şi a Iaşiului, situaţia este extrem de gravă. Vom ajunge să fim a treia sau a patra ţară în topul celor mai bătrâne din lume. Iaşiul va continua şi el să îmbătrânească“, spune Tiberiu Conţiu Şoitu, conferenţiar universitar la Catedra de Sociologie şi Asistenţă Socială de la Universitatea „Al. I. Cuza“.
Mult mai sumbri în analize sunt economiştii, care susţin că în acest ritm se va ajunge în situaţia în care tinerii nu vor putea să acopere pensiile vârstnicilor. „Din punct de vedere economic, tinerii sunt cei care suportă costurile care se fac cu pensionarii. Fiind puţini la număr şi banii acumulaţi pentru ei sunt insuficienţi. Cei care îmbătrânesc depind de ce au făcut o viaţă întreagă. Din partea statului, cel pentru care pensionarii şi-au prestat serviciile, ei nu mai au niciun ajutor“, exp