Peste 600 de foşti şi actuali angajaţi aşteaptă să-şi recupereze drepturile băneşti. Sindicaliştii companiei sunt hotărâţi să se lupte pentru drepturile salariale chiar şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Constituită şi dezvoltată din două uzine, colosul industriei arădene se pregăteşte de lichidare. Actuala companie a unit prima fabrică de mobilă din Arad fondată în anul 1890 de către L.E.Lengyel şi Fabrica de Cherestea Arad înfiinţată în 1923 de către A.Corniş. După mai bine de o sută de ani în care a oferit zeci de mii de locuri de muncă arădenilor, IMAR-ul s-a îngropat în datorii către bugetul de stat.
Compania a fost furnizoare de mobilă a Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române, iar în perioada 1985-1990 a fost principalul furnizor pentru Casa Republicii. Foştii angajaţi şi-au cerut banii de salarii în instanţă.
Încă o şansă pentru foştii angajaţi
Ce a mai rămas din fostul colos de mobilă este scos din nou la vânzare pentru achitarea restanţelor care depăşesc 13 milioane de lei. La sfârşitul acestei luni, nu mai puţin de 16 garsoniere, un teren intravilan de circa 2.400 de metri pătraţi, dar şi un cămin de nefamilişti vor fi vândute pentru a readuce liniştea foştilor angajaţi. Interesaţi de bunurile scoase la vânzare s-au arătat chiar oamebni din Deva sau Alba Iulia.
Din cei 608 care trebuie să-şi primească drepturile salariale pe 2009, în momentul de faţă doar 110 mai lucrează la fostul colos de mobilă. „Din luna mai a anului trecut, odată cu numirea administratorului judiciar, societatea e cu datoriile la zi faţă de stat şi angajaţi. Ce mai e de recuperat sunt salariile din 2009, care însumează peste şapte sute de mii de lei”, a spus Virgil Culda, liderul sindical al IMAR-ului.
Deşi iniţial se vorbea de mutarea fabricii pe drumul care leagă Aradul de Horia, nu s-a concretizat nimic. "Dacă într-a