Profesorul de economie Daniel Dăianu consideră că strategia fiscală 2012 – 2014 prin care sint îngheţate pensiile şi angajările în sectorul public nu e lipsită de temei. El spune că strategia e o “veste rea” din punct de vedere social. Fostul ministru de finanţe crede că România ar trebui să amelioreze colectarea veniturilor fiscale, aşa cum a făcut Bulgaria, şi să crească absorbţia fondurilor europene.
"Documentul nu e lipsit de temei pentru că perspectiva creşterii economice în ţările UE e foarte înceţoşată. Prin urmare, prudenţa este justificată. Prudenţa extremă care rezultă din acest document, ca şi deteriorarea contextului international, şi mă refer în primul rând la ştirile care arată că perspectiva creşterii economice nu e îmbucurătoare, arată o dată în plus că spaţiul fiscal care ar exista pentru execuţia bugetară din 2012 nu ar trebui să fie utilizat pentru scopuri care să pericliteze o consolidare fiscală neterminată. Ma refer aici la discuţiile recente despre o posibilă mărire a salariilor bugetare în 2012".
Rep: Ştim cam ce economii s-ar face prin această strategie ?
"Nu trebuie să judecăm numai aceste măsuri. Trebuie să ne uităm la toată gama de măsuri avută în vedere de cei care au redactat acest document. Aş mai spune ceva: o mare luptă care ar trebui purtată în România este creşterea încasărilor fiscale care să permită bugetului să respire mai uşor. S-ar permite astfel realizarea unor proiecte de infrastructură, sau alte măsuri. Cum am putea face ca absorbţia fondurilor europene să crească substanţial, de exemplu ? În opinia mea, fondurile europene sint singurul piston care ne permit să luptăm eficace împotriva efectelor nefaste ale acestei crize".
Rep: În strategie se vorbeşte şi de o reformă a sistemului de impozitare pentru clădiri şi e trecută şi o cifră...
"Depinde cât se poate obţine din aşa ceva. Noi avem