Leul s-a depreciat in sedinta de joi atat in fata euro cat si in fata francului elvetian. "Toate monedele din regiune au avut aceeasi evolutie, cel mai volatil fiind zlotul polonez", a explicat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale. Miscarile bruste ale valutelor nu au insa la baza fundamente economice, mai spune dealerul. "Ieri stiti ca a aparut un zvon legat de probabila prabusire a unei banci. Azi au mai aparut doua, legate de banci din alt stat decat cel de ieri. Maine probabil va fi "atacata" o alta banca. Multi "musca" la asemenea zvonuri iar efectele se vad", a mai spus dealerul citat.
Euro a ajuns la un moment dat la 4,30 lei in piata dar nu a stat mult la acest nivel, incheindu-se practic o singura tranzactie, a mai adaugat dealerul. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat joi un curs de referinta de 4,0898 lei pentru un franc elvetian, ceea ce reprezinta un nou maxim, dupa ce miercuri atinsese un nivel de 4,0865 lei. Pentru euro, BNR a afisat joi un curs de referinta de 4,2855 lei/euro, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,0177 lei/dolar.
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri noi masuri pentru a contracara aprecierea francului, care este, spune ea, "masiv supraevaluat" si reprezinta o "amenintare" pentru economia tarii. La numai sapte zile de la anuntul primelor masuri de franare a intaririi monedei locale, SNB a decis sa creasca semnificativ nivelul de lichiditate din piata prin intermediul operatiunilor de swap valutar (la fel ca in timpul crizei din 2008)."Vrem sa aducem Libor cat mai aproape de zero", a declarat intr-un interviu pentru Le Temps Jean-Pierre Danthine, membru in boardul Bancii Elvetiei.
Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut fata de sedinta precedenta, situandu-se sub rata dobanzii de politica monetara, de