O expoziţie inedită de arme vechi s-a deschis ieri la Muzeul Marinei. Realizate între 1821 şi 1990, piesele spun povestea Armatei Române şi sunt însoţite de poveşti explicative.
Una dintre „vedetele“ expoziţiei este puşca Dreyse cu ac, folosită cu succes de prusaci împotriva austriecilor, în 1866 şi contra francezilor, în 1871.
Spre deosebire de alte arme, cartuşul acesteia este realizat din lână sau din hârtie. Carabina s-a aflat şi în dotarea regimentelor 1 şi 2 Dorobanţi şi 1-8 Călăraşi.
„Este o puşcă veche, ce a revoluţionat industria de producţie a armamentelor“, explică Andrei Vochiţu, comisarul de expoziţie. O altă piesă care suscită interesul este sabia de dragon rusească, realizată în 1881. Este o piesă distinsă, cu mâner aurit, pe care se află monograma Ţarului Nicolae al II-lea, inserată într-un medalion.
Pistolul românesc Oriţa, fabricat la Cugir, în cel de-al doilea război mondial, are o legendă şi mai interesantă. Se spune că, atunci când generalul Nicolae Ceauşescu, locţiitorul politic al armatei, a intrat în unitate, santinela din camera de gardă şi-a prezentat cu prea mult patos onorul, lovind cu patul armei în podea. Arma s-a descărcat şi l-a rănit uşor pe Ceauşescu, fapt care a dus la scoaterea din dotare a pistolului.