Pentru că nu are bani pentru reabilitarea lui, Centrul Cultural îl va da în folosinţa Institutului de Dezvoltare Durabilă a Dunării. Pânzarul nu va lipsi din peisaj la toate evenimentele importante ale oraşului şi judeţului şi va servi la promovarea imaginii Galaţiului.
În cei doi-trei ani cât a stat la Consiliul Judeţului Galaţi, Pânzarul Moldovenesc - celebra replică a vasului istoric folosit pe vremea lui Ştefan cel Mare - n-a prea „simţit" atingerea apei din cauza găurilor pe care le avea, degradare suferită din cauză că a stat prea mult pe mal.
Zilele trecute, CJ l-a încredinţat Centrului Cultural „Dunărea de Jos" însă, din păcate, nici acesta nu are bani pentru repararea navei, iar singura soluţie era identificarea unui parteneriat public-privat care să salveze Pânzarul.
Primul venit, primul servit! Institutului Dezvoltării Durabile a Dunării a cerut să se ocupe de această navă şi a bătut palma cu Centrul Cultural.
„Dăm nava în folosinţă cu titlu gratuit, să o bage în reparaţii capitale, să-i schimbe chiar şi motorul. Apoi, o vor folosi doar în anumite scopuri, avizate şi de noi, şi chiar şi atunci vor face imagine oraşului şi judeţului Galaţi. În plus, ne-o vor da ori de câte ori vom avea evenimente culturale importante pentru urbe şi pentru judeţ", spune directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos", Sergiu Dumitrescu, care se gândeşte deja şi la acţiuni de turism de genul „refacerea traseelor de pe vremea lui Ştefan cel Mare" sau „croaziere pe Dunăre în sus".
Tot Institutul Dezvoltării Durabile a Dunării se va ocupa şi de taxele legate cheiaj, de echipaj, de autorizare şi de pază - într-un cuvânt de toate cheltuielile necesare exploatării navei. Toate acestea implică sume destul de mari pe care Centrul Cultural nu ar fi putut să le suporte.
Pânzarul Moldovenesc a fost construit în primăvara anului 2004 şi a costat bugetul