Mircea Geoană a declarat că partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor politico-economice care sifonează banii publici şi a propus cinci direcţii pentru un proiect de limitare a efectelor crizei, astfel încât România să poată trece de uraganul care vine.
Preşedintele Senatului avertizează că partidele politice nu mai pot fi "centre de profit" înainte să fie centre de politici publice, de competenţă şi onorabilitate. "Indiferent de cum vrem să-l definim, un nou val de criză se ridică tot mai puternic în aceste zile. Căderea Burselor, neîncrederea investitorilor şi lipsa de fermitate a liderilor politici ne fac să nu mai vorbim despre posibilitatea unei noi crize, ci direct despre intensitatea şi victimele sale. Cine şi cât de dramatic va fi lovit sunt întrebările momentului, la care analiştii vin cu răspunsuri timide, şovăielnice, de limitare a pierderilor", scrie Geoană pe blogul său.
În opinia sa, nu este doar firesc, ci şi obligatoriu să discutăm despre cum facem ca România să reziste "furtunii iscate pe pieţele internaţionale".
"Suntem foarte vulnerabili la evoluţiile globale şi dovezile cele mai bune sunt atât deprecierea leului, cât şi prăbuşirea Bursei de la Bucureşti din ultimele zile. Pentru că, aşa cum arată George Friedman, nu mai avem de-a face cu o simplă criză economică, ci cu o criză a economiei politice, pentru că lipsa de încredere în sistemul financiar a generat o lipsă de încredere în sistemul politic, este momentul ca oamenii politici să nu mai caute scuze şi să se comporte măcar o dată ca lideri. Într-o ţara ca România, în care, în ciuda unor echilibrări macroeconomice, populaţia este într-o situaţie mai dificilă decât în 2008, acest lucru este cu atât mai necesar", consideră Mircea Geoană, potrivit Mediafax.
Mircea Geoană precizează că va trebui înţeles de toată lumea că resursele pe care vom putea conta v