Operatorii de jocuri online trebuie să se înregistreze în România pentru a mai putea să-şi desfăşoare activitatea. Pentru a face rost de bani, Guvernul a luat în colimator site-urile de jocuri de noroc. Piaţa pariurilor online generează o cifră de afaceri anuală de 80 de milioane de euro.
Firmele care deţin site-uri de jocuri de noroc vor trebui să scoată bani buni din conturi pentru a mai putea să-şi desfăşoare activitatea. Ca să ţină sub control eventualele operaţiuni de spălare a banilor, dar şi pentru a creşte veniturile la buget, Guvernul i-a obligat pe operatori să se înregistreze în România. „Aceasta înseamnă că, pe lângă înfiinţarea unui sediu, operatorii de jocuri online vor fi nevoiţi să aibă cel puţin o sută de locaţii pentru a mai putea să-şi desfăşoare activitatea. În condiţiile în care amenajarea unui punct de lucru costă între 3.000 şi 5.000 de euro, investiţia totală ajunge la jumătate de milion de euro", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Smeadă, directorul de marketing al companiei Media Mark Event, care reprezintă interesele firmelor online, dar şi pe ale operatorilor de jocuri, în general.
La aceste cheltuieli se mai adaugă şi impozitele şi taxele obligatorii, potrivit noului act normativ adoptat de Guvern. Astfel, pentru organizarea jocurilor de noroc online, firmele vor avea de achitat o taxă de 10% din încasări, dar nu mai puţin de 400.000 de lei, dacă jocul este de tip bingo. În cazul pariurilor, taxa este de 5% din încasări, dar nu mai puţin de 250.000 de lei. Celelalte tipuri de jocuri de noroc online sunt taxate cu 1,5% din venituri, dar cel puţin 400.000 de lei.
Afaceri de sute de milioane de euro
Dacă firmele vizate se plâng că statul le obligă să cheltuiască sume consistente, reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) spun că măsura era necesară. „Statul pierdea mulţi bani pentr