SUA, cea mai mare economie a lumii, şi-a văzut ratingul de top AAA tăiat pentru prima dată în istorie, Franţa a trebuit să ia atitudine în faţa zvonurilor că şi calificativul ei ar putea fi retrogradat, iar investitorii s-au panicat în faţa perspectivei că criza datoriilor prea mari ale Statelor Unite şi ale zonei euro ar putea degenera într-o criză globală. Iată ingredientele unei săptămâni dramatice pentru scena financiară în care bursele au "sângerat" abundent, iar o parte din liderii lumii şi-au întrerupt vacanţele pentru a lua măsuri împotriva crizei.
După o perioadă în care pe pieţe s-au acumulat tensiuni din cauza "războiului" dintre republicani şi democraţi pe tema majorării plafonului de îndatorare al guvernului SUA şi a măsurilor incomplete luate în Europa pentru a opri criza datoriilor suverane, bursele de pe cele două maluri ale Atlanticului au cedat joia trecută, scăzând cu peste 3 procente. Dacă nu era de ajuns, agenţia de rating Standard & Poor's a lansat vineri, după închiderea burselor americane, o adevărată bombă: a retrogradat ratingul Statelor Unite.
Agenţia a penalizat datoriile şi deficitul prea mari ale Statelor Unite, dar şi instabilitatea de pe scena politică de la Washington.
Deşi au avut un weekend întreg la dispoziţie pentru a veni cu măsuri care să îi liniştească pe investitori, politicienii s-au mărginit la a minimiza efectele deciziei S&P, iar liderii ţărilor G7 au dat un comunicat care spunea că autorităţile vor interveni pe pieţe atunci când va fi nevoie.
Undele de şoc ale retrogradării ratingului s-au simţit imediat luni şi au fost de amploare. Bursele americane au picat cu până la 6% pe fondul unui rulaj al pieţei extrem de mare. Acţiunile Bank of America s-au prăbuşit cu 20,3%.
În Europa, declinul de pe burse a fost mai mic, însă a adus acţiunile la minimul ultimilor doi ani, iar apele aveau să