Cu acte sau în concubinaj, cuplurile moderne supravieţuiesc cu greu problemelor de zi cu zi. De cele mai multe ori, situaţia scapă de sub control. Infertilitatea, criza vârstei de 40 de ani sau un copil-problemă ridică piedici serioase într-un mariaj care nu se mai pot „trata“ doar cu dragoste.
Certificatul de căsătorie nu mai este un document imperios necesar pentru cuplurile moderne. Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că, anul trecut, numărul căsătoriilor a depăşit 110.000, dar au fost cu 17% mai puţine decât în 2009 şi cu 37% mai puţine decât în 2008. Chiar şi aşa, cele mai multe cupluri, căsătorite sau la un pas de oficializarea relaţiei, au zi de zi probleme peste care trec cu greu.
Când căsătoria este o povară
Pentru Ionuţ din Suceava, căsătoria a rămas la stadiul de dorinţă. Barierele au fost mai puternice decât relaţia. „Aveam o relaţie frumoasă cu prietena mea până când am fost constrânşi să ne căsătorim oficial. Problemele s-au accentuat din pricina faptului că nu aveam aceeaşi religie. Părinţii ei erau împotrivă şi aduceau în discuţie tot felul de motive pentru care această căsătorie nu trebuie să aibă loc, dar fără de care relaţia nu poate continua. Au fost atât de pricepuţi să manevreze psihicul prietenei mele până în stadiul în care i-au introdus îndoielile în suflet şi de aici la despărţire a fost doar un pas", îşi împărtăşeşte el experienţa.
Problemele pot apărea însă şi la un sfert de secol după momentul unirii în faţa autorităţilor. Elena din Galaţi este căsătorită de 23 de ani, are două fete, însă accesele de „fustangiu" ale soţului îi dezechilibrează viaţa. „Soţul meu este şofer pe tir şi de mulţi ani am descoperit că se uită după alte femei, însă am crezut că acest obicei rămâne la stadiul de moft. M-am înşelat. Acum câţiva ani a început să nu mai vină acasă cu săptămânile şi între timp m-