Comuna Alexandru cel Bun a refuzat oferta de preluare a sanatoriului de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti. Consiliul Judeţean Neamţ va încheia un parteneriat pentru susţinerea financiară a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, unde sunt trataţi lunar peste 300 de bolnavi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, a anunţat, ieri, că s-a luat decizia ca Sanatoriul Bisericani să nu fie preluat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti. „Eu cunosc optica bucureştenilor în a privi lucrurile din provincie. Fiţi convinşi că nu s-ar fi deplasat nici la şase luni să vadă care este starea spitalului şi am fi asistat la o cădere liberă a acestuia în ceea ce priveşte investiţiile, dotările şi tot ce ţine de asigurarea unor condiţii civilizate. Ne-am consultat şi am decis ca acest spital să rămână al judeţului Neamţ, al comunei Alexandru cel Bun“, a declarat Vasile Pruteanu.
Conform primarului comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, în administrarea căreia se află Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, în momentul acesta se derulează un program de 2,8 milioane de euro, dar numai pentru reabilitarea din punct de vedere seismic a clădirilor sanatoriului. Următoarea prioritate o constituie, consideră primarul, racordarea canalizării de la Bisericani cu aceea de la Piatra Neamţ. „Sanatoriul cu locuinţele aferente, adică pentru cei 325 bolnavi, media lunară, pentru cei 200 de angajaţi şi pentru cei 200 de oameni care locuiesc la blocuri în colonia de la Bisericani, nu există staţie de epurare. Apele uzate sunt deversate spre pânza freatică“, a explicat Ion Rotaru. Acesta susţine că proiectul canalizării mai are nevoie de o singură viză pentru a primi finanţare guvernamentală.
Pentru susţinerea sanatoriului, preşedintele CJ Neamţ a promis un parteneriat. „Consiliul Judeţean a preluat Spital