Chiar dacă, pentru finele acestui an, se așteaptă o revizuire în jos a prognozei de inflație, eliminarea subvențiilor la căldură și liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va da bătăi de cap Bancii Națională în următorii ani.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit, la începutul lunii mai, prognoza de inflație pentru acest an la 5,1%, de la 3,6%. Motivul: creșterea prețurilor alimentelor și ale carburanților. Dar aceasta ar putea fi din nou modificată. Analiștii se așteaptă ca banca centrală să schimbe proiecția, de data aceasta în jos. Guvernatorul Mugur Isărescu anunța, de altfel, după publicarea ultimelor date privitoare la inflație, că este posibil ca scăderea prețurilor de consum din iunie să continue și în următoarele luni, bazându-se pe un an agricol bun.
„Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica IPC (indicele prețurilor de consum - n.r.), să avem o inflație de sub 4%. Ipoteza unei rate lunare exact ca în luna iunie este probabilă și în iulie, și în august, și, eventual, în septembrie“, a anunțat Isărescu.
Zilele trecute, banca centrală a menținut rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, decizie cu dublă semnificație: pe de o parte, admiterea unei temperări a inflației, ca urmare a estompării efectelor majorării TVA de anul trecut, pe de altă parte, prudența generată de instabilitatea indicatorului pe termen mediu.
De altfel, în comunicatul detaliat al Consiliului de Administrație al BNR, se arată că „riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflaţiei rămân semnificative“. Economiștii din băncile private susțin estimările băncii centrale, cel puțin pe cele privind evoluția inflației pe termen scurt. Cei de la ING, de exemplu, văd o rată a inflației de 4,7% la finalul acestui an, iar BCR - undeva sub 5%.
Subvențiile la căldură, carburant inflaționist
În timp