Ţările europene - în particular Franţa şi Italia dar nu numai - încearcă să riposteze atacurilor bursiere. Trebuie spus că speculatorii au câştigat deja miliarde de euro în ultimele zile mizând pe o prăbuşire a întregului sistem financiar mondial.
Atacul speculatorilor nu datează de ieri. Putem spune că în fapt asta este misiunea lor să câştige bani pe spatele unor ţări sau firme considerate fragile. La capitolul ţări, speculatorii le-au atacat aşadar mai întâi pe cele mai slabe - Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania.
Odată terminată această "gustare", prădătorii financiari şi-au extins zona de vânătoare, atacând valori franceze şi italiene, în particular valori bancare, totul pe baza unor zvonuri. În colimatorul acestor speculatori, banca franceză Société Générale şi cea italiană UniCredit care au făcut trei zile la rând zigzaguri necontrolate pe ecranele traderilor. Un joc nebunesc de care însă au profitat din plin cei care mizează pe termen scurt.
Tocmai pentru a pune capăt acestor jocuri periculoase, 4 state europene - e vorba de Franţa, Italia, Spania şi Belgia - au decis să interzică sau să restrângă cel puţin timp de două saptămâni ceea ce se numeşte "vânzarea în lipsă". Ce e vânzarea în lipsă
E vorba de o practică speculativă care-ţi permite să câştigi eventual bani foarte repede. Un operator împrumută de la cineva un activ, o acţiune. O vinde de îndată - cu toate că fizic n-o deţine - şi aşteaptă ca nivelul cursului ei să scadă. O răscumpără apoi la preţ mic, face un profit din diferenţa şi îi dă înapoi proprietarului iniţial acţiunea împrumutată plus nişte dobânzi.
Astfel ambele părţi câştigă: şi proprietarul acţiunii - întrucât o recuperează pe ea plus dobânzile - şi cel care a luat-o fictiv şi a vândut-o/cumparat-o ulterior. Această metodă folosită mai ales de fondurile anglo-saxone, este însă riscantă şi mai ales frag